luni, 4 decembrie 2017

BULETIN DE CURTEA DE ARGES- o poveste adevarata

      BULETIN DE CURTEA DE ARGES- o poveste adevarata



          m-am bucurat acum 14 ani cand mi s-a nascut primul copil,o fata care acum a facut 14 ani, bucurie de tata care vroia sa aive fete ca el a crescut cu inca 2 frati in familie si uite ca asa mi-a dat Dumnezeu 2 fete si e pe drum a treia sau al treilea caci inca nu stiu ce este si nici nu conteaza doar sanatate sa aive si copilul si familia in care va trai.
             Dar nu despre asta vreau sa scriu acum ci de faptul ca la 14 ani orice copil e obligat conform legii sa scoata buletinul de identitate sau cartea de identitate cum i se spune mai nou, carte pentru care trebuie sa bati 2 poteci teoretic la SERVICIUL DE EVIDENTA A POPULATIEI sau ceva de genul asta unde bineinteles ca vei da peste functionari plictisiti si obositi de rutina zilnica care nu isi vad capul de treburi dar nici nu stiu sa isi faca meseria pentru care sunt platiti ca bugetari din impozitele pe care le platim cu totii la bugetul local si care evident ca mare parte ajung la bugetul tarii si sunt apoi retrimisi in fiecare judet sub diferite forme ca salarii la bugetari,investitii si altele...
          Problema e  ca functionarii publici in ziua de azi nu isi fac treaba cum ar trebui si nu e de ajuns ca avem o legislatie foarte stufoasa mai trebuie sa suportam si incompetenta celo de la ghiseu care il iau pe VENITI MAINE in gura si ranjesc la tine cautand diverse scuze sa isi acopere lipsa de profesionalism caci altfel nu o pot exprima, incompetenta caracteristica functionarului public roman care ocupa un post in administratia publica locala bineinteles in urma unui concurs pe post cu strigare mdoar stim cu totii ca sunt multi chemati putin alesi, alesi dintre cei cu pile la partid,acum care partid nu mai conteaza ca toate care s-au perindat la putere si-au impus oamenii pe slujbe bine platite la caldurica in detrimentul absoventilor de facultate in domeniul administratiei publice,absolventi care ingroasa randurile emigrantilor in strainatate fiindca nu au plie si bani ca sa castige posturile boicotate de partide de stanga sau de dreapta si uneori de centru.
          Replica de genul :POATE SA VINA SI SINGURA,in cazul fetei mele de 14 ani mi a aprins mania caci fata mea nu ca nu s-ar descurca in lume dar nu cred ca ar putea riposta in fata unor golani care ar putea sa o arunce pur si simplu intr-o masina si sa o expedieze la produs in cine stie ce bordel din UE,mentionez ca nu locuiesc in oras si bineinteles ca o deplasare la oras o fac cu miljoace de transport in comun respectiv microbuze deci riscul creste exponential odata cu distanta de oras iar madam functionar public la serviciul de evidenta publica din Curtea de Arges considera ca a trimite o fata de 14 ani la oras neinsotita de un adult e ceva normal ,probabil ca asa procedeaza dansa cu copiii pe care i are desi inclin sa cred ca nu i are fiindca altfel ar realiza pericolul la care i-ar expune mai ales daca ar avea fete si mai ales ca oraselul regal CURTEA DE ARGES este cunoscut ca o placa turnanta a prostitutiei nu mai tarziu de acum cateva luni vuiau televiziunile si ziarele cand au fost arestati nume de renume locale pentru trafic de persoane sau poate doamnele de la serviciul public respectiv nu au auzit de aceste cazuri ???
         Uita aceste doamne ca sunt platite de la bugetul STATULUI si ca functia pe care o ocupa e PLATITA din impozitele pe care si eu le platesc an de an si fara intarzieri si penalizari ca un bun platnic din ce in ce mai fraier in ultimul timp caci as prefera ca sa nu mai platesc nici eu impozitele decat in raport cu performantele celor ce mi cheltuiesc banii pe care i dau la bugetul tarii.
         M-am saturat de incompetenta functionarilor publici din Romania si cred ca sentimentul asta bantuie prin sufletul multor romani de rand si cred ca totul trebuie schimbat in Romania de la zero, pe rase cum spunea odata un frizer de prin Domnesti zis Manolica. Deci pe rase Manolica ca nu mai tine vrajeala,toti functionarii sunt oamenii cuiva din primarie si te lupti cu morile de vant,acestia iti rad in fata de parca ei ar fi Dumnezei si noi ultimii prosti, prosti care cheltuim vrem nu vrem bani cu transportul spre oras datorita imcompetentei crase a functionarilor statului,functionari care uita de unde au plecat si cine le plateste salariul dar la alegeri se transforma in agenti electorali pentru seful lor sau sefa lor de la partid.Romaniei ii trebuie un conducator asemeni lui Napoleon care a rescris in totalitate legile Frantei cand a realizat ca cele contemporane lui nu mai erau utile poporului ci doar il strangeau de gat ca un lat de spanzuratoare si-i opreau dezvoltarea armonioasa.
         Asta imi da un sentiment de frustrare cand vad ca am ajuns bataia de joc a FUNCTIONARULUI PUBLIC, care ar trebui sa se numeasca PRIVAT ca se comporta ca si cum ar face parte dintr-un CLUB in care intra numai cine trebuie nu cei competenti...iar noi PULIMEA trebuie sa i suportam umili.

luni, 2 octombrie 2017

ADEVARUL DESPRE REVOLUTIA ROMANA DIN 1989 SI ASASINARREA LUI CEAUSESCU -DEZVALUIRILE COLONELULUI PASARIN FOSTUL SEF AL SERVICIULUI DE CONTRASPIONAJ ROMAN

DEZVĂLUIRI ŞOCANTE DESPRE  REVOLUTIA DIN 1989 SI ASASINAREA LUI CEAUSESCU                                            
Col (r.) Paulian Păsărin a fost şeful Serviciului de Contraspionaj. El a condus serviciul de la înfiinţarea sa, în anul 1974, până la dizolvare, în decembrie 1989. Acesta declara că în decembrie 1989 nu a fost revoluţie, iar evenimentele care au dus la înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu şi chiar împuşcarea lui şi a Elenei Ceauşescu, au fost planificate cu mult timp înainte, de Uniunea Sovietică şi Statele Unite.
Paulian Păsărin a murit în anul 2007, iar apropiaţi ai săi au declarat că ultimele sale cuvinte ar fi fost: "Mi-au făcut-o şi ei mie.".
Reporter: Domnule colonel, a ştiut Nicolae Ceauşescu ce i se pregăteşte, sau a fost luat prin surprindere de Revoluţia din Decembrie 1989 ?
Paulian Păsărin: Despre evenimentele din 1989 pot să spun adevărul, pentru că am cunoscut faţa nevăzută a lucrurilor, dar nu voi folosi termenul de revoluţie, pentru că nu împărtăşesc această variantă şi vă voi argumenta în continuare de ce. S-a ştiut cu mult timp înainte ce va urma. Au existat informaţii în mediul oamenilor de informaţii şi nu de genul că s-ar putea, ci au fost informaţii certe. Totul a plecat de la o greşeală a lui Nicolae Ceauşescu. La sfârşitul anilor '70, după moartea lui Brejnev, s-a pus problema cine să fie succesorul lui la conducerea Partidului Comunist din Uniunea Sovietică. Printre posibilii succesori a apărut şi Andropov, care era şeful KGB-ului în Uniunea Sovietică. AtunciCeauşescu a făcut greşeala (nu ştiu dacă sfătuit, sau din proprie iniţiativă, dar cred că a fost o iniţiativă personală), de a ieşi pe postul naţional de televiziune cu părerea că nu este Andropov cel mai potrivit să-l urmeze pe Brejnev la conducerea partidului. De aici au sărit scântei şi de o parte şi de alta, dar mai ales din partea lui Andropov, care a ajuns în poziţia de preşedinte al Uniunii Sovietice. Deci înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu a fost pusă la cale la Moscova.
În plan informativ, un subordonat de-al meu a venit şi mi-a spus că, în fiecare zi de marţi şi de vineri ale săptămânii, la blocul din Piaţa Aviatorilor, bloc care era al sovieticilor şi era un cămin-hotel, vin un autocar sau două cu turişti, care a doua zi nu făceau altceva decât să împânzească Bucureştiul. În urma verificării informaţiilor am constatat că turiştii verificau pieţele, magazinele, dar mai ales se familiarizau cu dispozitivele de pe traseele pe care circula Ceauşescu. Dacă bărbaţii aveau ca sarcină să monitorizeze intersecţiile şi să vadă lipsurile cu care se confruntă populaţia, femeile au mers până acolo încât îi identificau pe băieţii noştri aflaţi în dispozitiv şi încercau să le facă "ochi dulci", în ideea de a intra în vorbă cu ei. Am mers mai departe cu verificarea şi am aflat că aceste grupuri făceau parte dintr-o divizie amplasată în Basarabia. Unii dintre ei îşi căutau anumite poziţii, din care să poată acţiona cu arme de foc. Eu îmi întăresc afirmaţia prin faptul că toţi care s-au aflat în mulţime şi asupra cărora s-a tras, au fost împuşcaţi de la înălţime, după traiectoria gloanţelor.
R: Coincid clădirile în jurul cărora au stat mai mult presupuşii turişti cu cele din care s-a tras în timpul evenimentelor din Decembrie 1989?
P. P.: Da, cele mai studiate clădiri de către respectivele persoane au fost chiar cele din care sau de pe care s-a tras în mulţime. De exemplu, în jurul Televiziunii au fost instalate acele simulatoare, iar eu cunosc un caz concret, al unui anume Popescu, de pe Zambaccian, care a mânuit tot timpul simulatorul şi a recunoscut ulterior acest lucru. Este un fost agent KGB, care a povestit că a folosit simulatorul, iar pe masă avea un pahar cu apă şi o pastilă, pe care trebuia să o ia, ca să moară, dacă acţiunea ar fi eşuat, iar el ar fi fost prins.
R: Ce se făcea, concret, cu acele simulatoare?
P. P.: Simulatoarele erau de mai multe categorii: de zgomot care imitau trecerea unui tanc, o rafală de mitralieră, o explozie, dar şi simulatoare cu efecte luminoase, cu trasoare. Deci, revenind la întrebarea iniţială, dacă s-a cunoscut sau nu ce urmează, este cert că Ceauşescu a fost informat despre faptul că urma să fie înlăturat. Astfel, pentru că ştia că i se pregăteşte ceva, nu a rămas niciodată pe timp de noapte în URSS, de câte ori s-a dus în vizită, n-a acceptat niciodată să se facă aplicaţii pe teritoriul României, împreună cu celelalte state din Tratatul de la Varşovia şi nici măcar să treacă trupele pe teritoriul ţării, singurul lucru pe care l-a acceptat fiind aplicaţiile pe hartă.
Mulţi spun că ar fi fost vorba despre o trădare a Securităţii, dar Securitatea şi-a făcut datoria, aceea de a culege informaţii, de a le verifica şi de a informa pe preşedinte despre ce se întâmplă, ori noi asta am făcut. Trebuie precizat că eu şi cu oamenii mei ne ocupam strict de securitatea preşedintelui şi nu aveam nici o legătură cu trupele de securitate, care se ocupau de securitatea naţională. Poate am fost acuzaţi că nu am acţionat în timpul evenimentelor din 1989, dar trebuia să te gândeşti întâi la ţară şi apoi dacă e bine sau nu să-l aperi pe Ceauşescu. Dacă ar fi acţionat Securitatea, ar fi însemnat măcel naţional.
Trebuie spus că s-a afirmat că în România a fost genocid şi că sunt 62.000 de morţi, o cifră lansată dinainte de sistemul de dezinformare sovietic, ca să justifice intervenţia militară, o altă variantă pusă la cale de sovietici, dacă varianta începută ar fi eşuat. S-a acţionat cu planuri de dezinformare, s-a acţionat cu zvonuri, propagandă defăimătoare, prin Europa Liberă şi cu mobilizare de oameni, ceea ce s-a întâmplat la Timişoara şi la Bucureşti. Asta pentru că lumea era nemulţumită şi era uşor de scos în stradă. Iar la acţiune n-au participat numai sovieticii, au participat şi americanii, aceştia din urmă în partea aeriană.
R: Deci, concret, cine şi ce a hotărât îl legătură cu soarta soţilor Ceauşescu?
P. P.: Bush cu Gorbaciov s-au întâlnit în vara lui '89 la Malta şi au hotărât înlăturarea lui Ceauşescu de la conducerea României, dar s-a hotărât ca treaba să fie executată pe cale terestră de Uniunea Sovietică şi pe cale aeriană de Statele Unite.
Reţeaua informativă, însă, a fost îmbunătăţită, pentru că, pe lângă serviciile secrete ruse şi americane ce au acţionat în plan informaţional, s-a colaborat şi cu serviciile de informaţii ale evreilor, sârbilor. De altfel, vreau să-i informez pe cititori că primul partid comunist care a rupt legăturile cu Nicolae Ceauşescu a fost Uniunea Comuniştilor Iugoslavi, în frunte cu Miloşevici, iar principala poartă de intrare a trupelor de comando în România, care au declanşat evenimentele de la Timişoara, a fost graniţa sârbească.
R: Am înţeles cine au fost actorii acestor scene, dar care era scopul, ce voiau, de fapt, să facă ?
P. P.: Gorbaciov voia înlăturarea lui Ceauşescu şi o Perestroika, adică schimbarea şi destinderea, care să ducă la un grad mai mare de libertate, dar tot într-un socialism cu un singur partid. De ce? Pentru că Gorbaciov era finul lui Andropov şi a fost şeful direcţiei de dezinformare din KGB, deci acţiona ca un profesionist.
De altfel, la întâlnirea şefilor de state şi de guverne din Tratatul de la Varşovia, care a avut loc la Moscova, Gorbaciov s-a întâlnit separat cu fiecare şef de stat, iar când s-a întâlnit cu Ceauşescu i-a spus că trebuie făcută o schimbare, iar aşa cum s-au retras alţii (Honecker a plecat, Brejnev a plecat, Jivkov a plecat), e cazul să se retragă şi el, la al XIV-lea Congres.
Răspunsul lui Ceauşescu a fost destul de categoric, cum că e treaba partidului şi a poporului său, iar atunci Gorbaciov l-a ameninţat, că-l şterge de pe faţa pământului, la care Ceauşescu a trecut şi el la ameninţări, spunând:
"Dacă te mai amesteci în ţara mea îţi fac din Europa un Vietnam cum n-ai mai văzut niciodată şi-ţi cer Tezaurul, Insula Şerpilor şi Basarabia!"
... Efectul discuţiei lor s-a văzut şi în întâlnirea generală, pentru că Ceauşescu a anunţat că s-a înţeles cu şefii de state şi cu primii miniştrii, ca următoarea întâlnire a primilor miniştrii să aibă loc la Bucureşti şi Gorbaciov din prezidiu i-a zis: "Să vedem dacă mai apuci!...".
R: A fost acea întâlnire de la Moscova semnalul de începere a evenimentelor din decembrie 1989?
P. P.: Categoric! La cererea lui Gorbaciov, a pornit ofensiva şi trebuie să clarificăm ce s-a întâmplat la Timişoara . Se tot vorbeşte de cei 42 de morţi, care au fost împuşcaţi laTimişoara şi arşi în crematoriu la Bucureşti.
Nu au fost oameni din Timişoara, ci oameni din trupele de comando, care trăgeau de aproape în oamenii care manifestau. Au fost depistaţi, împuşcaţi şi duşi la Morgă. Din toţi, n-a venit până acum vreo rudă să spună că le-a fost ars cineva la crematoriu. Ei erau oameni recrutaţi cu ani în urmă din străinătate, e drept români, dar despre care nu se mai ştia nimic.Ei au fost recrutaţi şi pregătiţi în Ungaria şi au fost pregătiţi special. Ei au fost cei care i-au scos pe studenţi afară cu forţa. Mulţi se tem să spună, dar eu ştiu, pentru că am cules informaţii.
R: Pe aceşti oameni din trupele de comando cine i-a împuşcat?
P. P.: Oamenii generalului Nuţă Constantin, şeful Inspectoratului General al Miliţiei i-au împuşcat, iar el a fost trimis la Timişoara de Elena Ceauşescu, pentru că Ceauşescu era în Iran. Iar ca o dovadă că aşa a fost, ungurii au făcut deja monument celor 42 de morţi în Ungaria.
Când a plecat din Timişoara, Nuţă a luat cu el toate documentele şi probele pe care le avea de la acţiunea care a avut loc, inclusiv probe video. Ruşii au ştiut, însă, că acesta are probe împotriva lor, aşa că l-au interceptat în tren la Alba Iulia şi l-au urcat într-un elicopter, care a pierit într-o explozie, iar Nuţă, echipajul şi dovezile au ars.
Deci, după cum vedeţi, totul a fost pus la punct, spontane fiind doar manifestaţiile oamenilor în stradă, dar şi ieşirea lor a fost provocată de cei care au organizat totul.
Asta pentru ca o simulare de revoluţie a poporului să mascheze intervenţia externă.





luni, 12 iunie 2017

CITITI ACEASTA POEZIE SCRISA ACUM PESTE 100 DE ANI,INCA E DE ACTUALITATE

Fotografia postată de Marian Chireata.
Ion Pribeagu - În ţara Mea



Şi diamante, În ţara mea sunt văi şi munţi şi flori, 
Şi sunt sticleţi atât de mulţi în capete savante !…
Poeţii ritmului sărac slăvesc albastrul zării, 
Şi creşte-atât de mult spanac pe lanurile ţării.

În ţara mea sunt tei şi plopi, 
Şi zarea-i diafană, 
Şi-n ţara mea jandarmi şi popi iau lefuri de pomană;
Şi-n ţara mea sunt flori de myrt, 
Principiu sau idee, 
Sunt vorbe de păstrat în spirt, expuse prin muzee.

Din larg de crânguri vin zefiri şi tuturor dau veste
Că-n ţara mea sunt trandafiri şi fete
Că-n poveste, 
Idile nasc şi se desfac subt luminiş de lună, 
În ţara mea onoarea-i fleac şi dragostea
Minciună.

Şi-n ţara mea sunt mulţi părinţi ce plâng morminte
Multe …
Şi pribegesc scrâşniri din dinţi …
Dar cine să le-asculte, 
Când e minciuna pe amvon şi nedreptatea-i lege, 
Când guvernanţii-s de carton
Şi nepăsarea Rege ?


(“Vârfuri de spadă “, 1915)  Fotografia postată de Marian Chireata.

joi, 8 iunie 2017

SA NU UITI ROMÂNE...Ip si Trăznea, CRIME MAGHIARE PENTRU CARE NU A PLATIT NIMENI

SA NU UITI ROMÂNE...
În două nopți tragice – 9 și 13 spre 14 septembrie 1940 -, trupele maghiare cantonate în Transilvania de Nord în timpul celui de-al doilea Război Mondial au ucis, mișelește, 240 de români nevinovați. La atrocități au participat și etnicii unguri locali. Unii au uitat dar, de iertat, nu au putut ierta, niciodată. ”Pe surioara Paulina, de 11 luni, au sfârtecat-o în leagăn”, au povestit supraviețuitorii. Una dintre cele mai mari drame ale istoriei noastre
Precizare: faptele petrecute sunt prezentate întocmai cum s-au desfășurat, pe baza documentelor existente și ale declarațiilor martorilor. Nimeni nu cere învrăjbire, dar astfel de crime împotriva civililor nevinovați, majoritatea lor copii, nu pot trece neobservate chiar și în miezul unui război mondial. Plângem după Bataclan, ne îngrozim la ceea ce se petrece în Siria, dar ignorăm evenimentele petrecute la noi în țară.
Pe 30 august 1940, Dictatul de la Viena, un rezultat al așa zisului arbitraj politic germano – italian, fură României o mare parte din teritoriu. Concret, nord-vestul Transilvanei intră sub ocupația Ungariei horthyste. Din 23 de județe, opt sunt înstrăinate în totalitate, alte trei devin ”sfârtecate”. Aproape imediat aveau să înceapă masacrele împotriva populației civile românești, numai în județul Sălaj înregistrându-se 477 de români morți.
După crimele din 8 septembrie 1940, când trupele armatei ungare au ucis 11 persoane în comuna Ciumărna, efective maghiare aparținând batalionul ”22 Grăniceri Debrețin”, aflat sub comanda locotenentului Akosi, intră în comuna Treznea, pe 9 septembrie. După ocuparea satului, se dezlănțuie urgia. Primele victime sunt copiii aflați cu vitele la păscut. Cadavrele lor au fost descoperite, ulterior, pe izlazul comunal. Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitraliere, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate. În urma acestor incidente mor 93 de persoane. Preotul ortodox Traian Costea este ars de viu în casa parohială încendiată.
”Soldați înarmați se războiau cu femei casnice, cu pruncii, cu moșnegii; încep să ardă case, primăria este cuprinsă de flăcări, se aude o puternică detunătură din centrul comunei, care a băgat și mai mult oamenii în sperieți. Grupe de cătane răscoleau gospodăriile și, sub amenințarea baionetelor, se făceau coloane de nevinovați, care erau împușcați, găuriți cu baionete, conduși spre locuri unde urmau să fie executați. Motivul? Erau români” – Octavian Lazăr Cosma, Președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, ai cărui părinți, învățătorii Lazări și Aurelia, au fost executați atunci
Crimele fac înconjurul lumii. Degeaba…
Lumea civilizată se sperie. Lordul Edmond Fitzmaurice, însărcinat cu Afacerile Externe la Londra, spune că: Atitudinea provocativă a minorității maghiare față de români poate, de la un moment la altul, să dea naștere la revolte sângeroase, ale căror consecințe sunt incalculabile. Ungurii urmăresc o politică violentă și oarbă împotriva naționalităților supuse Coroanei, în mod deosebit împotriva românilor.”
Ip-ul este o localitate din județul Sălaj, la 45 de kilometri de Zalău. Armata a II-a ungară este cantonată, deja, aici, Sub pretextul răzbunării celor doi militari maghiari morți într-o explozie, pe 7 septembrie, locotenentul Vasvari Zoltan decide, pe baza unui motiv inexistent, să pornească măcelul. De fapt, regizează. Trage câteva focuri de armă în aer, urlă că ostașii lui au fost atacați de către ”bandiții” român, trebuie să existe o pedeapsă. E ora 11 noaptea, 13 spre 14 septembrie, când iadul se dezlănțuie. Pe 2 septembrie 2008, la 68 de ani de ani de la ororile de atunci, Gavril Butcovan, unul dintre puținii supraviețuitori, povestea, cu lacrimi în ochi, pentru ziarul ”Gardianul”:
„În zorii zilei de 14 septembrie 1940, am fost trezit de zgomotul asurzitor al focurilor de armă ce răzbăteau dinspre casele vecinilor noștri. Era în jur de ora 5, încă era întuneric și m-a cuprins o frică ce nu o pot descrie în cuvinte. Aveam doar 16 ani. În familie eram de toți 10 suflete, printre care 8 copii. Locuința era compusă din două încăperi. Eu, părinții și alți 5 frați dormeam într-o cameră, iar în camera mică, ceilalți doi frățiori. L-am trezit pe tata, Mihai Butcovan și i-am spus că sunt împușcați românii. Tata nu putea vorbi de emoție, pentru că bănuia ce ne așteaptă, focurile de armă întețindu-se cu fiecare minut ce trecea. S-a uitat pe geam să vadă ce se întâmplă pe uliță, spunându-ne apoi că vede oameni care se plimbă agitați. Pentru o clipă mi-am aruncat și eu ochii pe fereastră. Strada era plină de militari horthyști și consăteni maghiari, deveniți părtași la masacru. Mama i-a zis tatii să meargă să deschidă ușa, ca să nu bată soldații în poartă așa cum au făcut la vecini. Pe când tata a vrut să deschidă ușa, soldații erau deja în curtea noastră. Unul dintre criminalii horthyști s-a răstit la el, spunându-i să iasă afară din casă. La câteva secunde am auzit cinci bubuituri de armă. Atunci am știut că l-au împușcat pe tata. Imediat au năvălit în casă trei soldați, îndreptând puștile spre noi. Ne-au spus răstit în ungurește, să ieșim afară. Mama i-a întrebat, arătând spre leagănul unde se afla sora mea cea mică, ce va întâmplă cu fetița, la care i-au răspuns ca o crească ei. Când am ieșit l-am văzut pe tata, care zăcea cu fața în jos lângă peretele casei. M-am îndreptat înspre el, moment în care asasinii horthyști au tras în mine. Cuprins de groază m-am prăbușit lângă corpul neînsuflețit al părintelui meu. Mi-am dat seama că sunt în viață, simțind o arsură puternică. Inima îmi bătea tare pentru că în momentele următoare am văzut cum criminali i-au executat pe frații mei. În fața casei, la câțiva metri de mine, au ucis-o pe sora-mea, Maria, de 18 ani, care a fost împușcată în piept cu cartușe dum-dum. Fratele Mihai, de 8 ani, a fost împușcat în burtă, iar surioara Ana, de 5 ani, care, disperată, striga <<Unde ești maică?!>>, a fost secerată de gloanțele criminalilor. Fratele Viorel, de 11 ani, a vrut să fugă spre grădină, însă soldatul care-l urmărea l-a împușcat în cap. Pe surioara Paulina, de doar 11 luni, au sfârtecat-o cu baionetele în leagăn. Asupra mamei au tras, rânind-o, însă a apucat să se ascundă sub o căruță. Cred și astăzi că șansa mea a fost aceea că nu m-am ridicat de lângă tata și am stat culcat cu față la pământ, în timp ce călăii erau preocupați cu uciderea celorlalți membri ai familiei. Pe lângă mine și mama au mai scăpat cei doi frați ai mei, Ioan, de 12 ani, și Floarea, de 6 ani, care au dormit în camera mică, unde criminalii nu au mai căutat. Bănuiesc că în sinea lor credeau că au ucis întreaga familie după ce au tras în 7 persoane și au străpuns-o cu baioneta pe Paulina.”
Alte evenimente nu pot fi povestite, din cauza durității lor. Gheorghe Leonte are soția în durerile facerii. Bărbatul pleacă după moașă, dar, pe drum, are ghinionul de a se întâlni cu horthyștii. Este împușcat. Conform martorilor, copilul este scos din burtă cu baionetele, în curtea casei! La cimitirul din localitate, Maria Sarca și Maria Olla, ultima de doar 15 ani, nu-s moarte când sunt aruncate în groapa comună și îngropate de vii. Pentru respectatrea adevărului istoric trebuie spus că nu toți etnicii maghiari au colaborat la crime. ”Cel puțin trei familii de români au scăpat pentru că ungurii au sărit în ajutorul lor”, își mai aduce aminte Butcovan.
Pe 13 martie 1946, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Tribunalul Poporului din Cluj dă drept veridice acțiunile maghiare din 1940 și condamnă, în contumacie, zeci de unguri. Logic, nimeni nu ispășește o secundă de detenție.
În 1983, în comuna Ip se ridică un monument în memoria victimelor de atunci, iar în 1995 așezarea este declarată oraș martir. Cu atât rămân cei de prin partea locului. Deși pare greu de crezut, nea Gavril trăiește până în 2010. Moare pe…14 septembrie, fix în ziua în care, cu șapte decenii în urmă, mai pierise o dată. Sau odată…
Surse: Țurlea, Petre, ”Ip si Trăznea, Atrocități maghiare și Acțiune diplomatică”, Editura ”Enciclopedică”, București, 1996, Revista ”Historia”

duminică, 4 iunie 2017

TRIANON -TRATATUL CARE A CONSFINTIT NASTEREA ROMANIEI

TRIANON -TRATATUL CARE A CONSFINTIT NASTEREA ROMANIEI

După terminarea primului război mondial s-au semnat tratatele de pace de la Paris între Antanta și Puterile Centrale. Una dintre cele mai discutate probleme a fost cea a încheierii tratatului cu Ungaria. După instaurarea Republicii Ungare a Sfaturilor(de factură bolșevică), noile autorități, în pofida armistițiului de la Belgrad, au întărit armata, au decretat moblizarea și au atacat în două rânduri România. Guvernul de la Budapesta nu recunoștea actul unirii Transilvaniei cu România. Trupele bolșevice au atacat la 16 aprilie 1919 armata română aflată în zona Munților Apuseni. Atacul a fost respins iar la 1 mai armata noastră s-a oprit la granița prevăzută în Convenția cu Antanta din august 1916. La 20 iulie guvernul de la Budapesta a atacat din nou. De această dată riposta a fost și mai energică, încheindu-se cu ocuparea Budapestei pe 4 august, în urma căreia guvernul comunist a fost înlăturat.
                    Consiliul Miniștrilor de Externe s-a întrunit la Quai d’Osray pe 11 iunie 1919 pentru a discuta granițele de N-V ale României. Țara noastră a fost tratată dur. Premierul I.I.C. Brătianu a respins acuzațiile aberante ale anglo-saxonilor conform cărora România prin conflictul cu Ungaria ar fi dus ”la instituirea bolșevismului în Ungaria”. Primul-ministru a mai declarat, la insistențele de retragere din Ungaria( de pe Tisa mai exact), că țara noastră nu putea să facă asta ”până nu se cunosc granițele” pentru a evita ”complicații cu maghiarii”. Când a văzut linia de frontieră imaginată de Aliați, omul politic de la București a constatat că sunt ”diferențe foarte mari, mai ales la extremități”, exprimându-și regretul că „stabilirea frontierei s-a făcut fără participarea noastră”. Poziția și argumentele aduse de Brătianu au schimbat poziția Marilor Puteri. Următoarea zi, Georges Clemenceau, premierul Franței, a recunoscut că ”În loc să tratăm Ungaria mai puțin aspru decât Bucureștii, ar fi prudent de trimis o misiune la Budapesta pentru a hotărî la fața locului dacă argumentele lui Brătianu sunt valabile și a se discuta posibilitatea unui nou armistițiu cu Bela Kun(liderul bolșevic)”. Președintele american Wilson și premierul britanic David Lloyd George au fost câștigați de partea României. Poziția noastră a fost reiterată de respectatul mareșal francez Ferdinand Foch care considera că ”dacă nu se aprobă cererile juste ale României, siguranța ei e compromisă”.
                        După înfrângerea bolșevicilor, armata română s-a implicat fără rezerve în efortul de redresare a vieții economice din Ungaria. Chiar și autoritățile maghiare au relevat acest lucru. Reprezentanții britanici și americani de la Budapesta, în special generalul american H.H. Bandholtz, au dus o campanie anti-românească bazată pe minciuni de care au profitat cercurile șovine maghiare. Mai mult, Bandholtz îi ridiculiza și insulta deseori în ”jurnalul” său pe reprezentanții francezi și italieni. Pe baza acestor rapoarte a sosit în septembrie 1919 la București diplomatul englez George Clerk care a prezentat nouă note ultimative ale forumului de pace adresate, în perioada august-septembrie 1919, guvernului de la București. Brătianu, premier demisionar, s-a arătat dezamăgit de acuzațiile aduse. Brătianu a adus aminte că încă din 22 august colonelul Ion Antonescu plecase la Paris pentru a clarifica problema rechizițiilor. Liberalul a răspuns celor afirmate în notele ultimative că el nu a autorizat nicio rechiziție în afară de materialul de război rulant și pentru aprovizionare, plătite în aur și bunuri de rechiziții. În acest sens era de acord cu formarea unei Comisii, din care să facă parte și România, care să inventarieze rechizițiile. La final, Brătianu și-a exprimat dorința de formare a unui guvern responsabil la Budapesta, chestiune esențială pentru cabinetul de la București.
                Convins de justețea poziției guvernului român, George Clerk a redactat un raport favorabil cu privire la pretențiile de fronteieră ale României. Între timp, patru comisii de experți- britanică, franceză, americană și italiană- au trasat frontierele României cu Ungaria, cea mai apropiată de prevederile tratatului din 1916 fiind cea britanică. Totuși această frontieră se deosebea de actul din 1916 și nu lua în considerare toate rezoluțiile din 1 decembrie 1918. Alexandru Vaida-Voevod, noul prim-ministru, a participat în februarie-martie 1920 la Conferința Puterilor Aliate de la Londra unde s-a arătat dispus să încheie pacea cu Ungaria, neuitând să menționeze necesitatea recunoașterii de către Aliați a actelor de unire cu Transilvania și Basarabia.
În scenă intră acum contele Albert Apponyi care acuza în ”tezele” sale România, Iugoslavia și Cehoslovacia de ”imperialism”, deoarece ”în virtutea principiilor naționalităților”, aceste state au acaparat ”teritoriul milenar al Ungariei”. Diplomația românească a răspuns în martie 1920 acestor ”teze”, ca și soluțiilor preconizate de diplomația de la Budapesta pentru tratatul de pace cu Ungaria prin mai multe memorii din care amintim ”Românii și drepturile minorităților reclamate de delegația maghiară”, ”Românii și plebiscitul cerut de delegația ungară”, ”Românii și contrapropunerile ungare privind clauzele militare, navale, și aeriene”. În Camera Lorzilor în decembrie 1919- martie 1920 când s-a discutat tratatul de pace cu Ungaria s-au avansat unele formule bizare, ca aceea a lodrului Bryce, potrivit căreia pentru ”rezolvarea” chestiunii maghiarilor s-ar fi putut crea mai multe ”coridoare” între Ungaria și toate ”insulele” unde locuiau maghiarii și chiar secuii în Transilvania, Cehoslovacia și Ungaria. Aceste „opinii” au fost repede abandonate pe baza argumentelor solide oferite de români și celelalte popoare asuprite de fosta coroană maghiară.
          La Paris, Conferința a hotărât să dea dreptate cauzei românești, iugoslave, cehoslovace și italiene. Contele Apponyi a protestat pe 16 mai 1920 față de decizia Conferinței și a contestat caracterul plebiscitar al hotărârii Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia. El a refuzat să semneze tratatul. A doua zi, contele Pal Teleky a remis o notă președintelui francez Millerand prin care anunța că totuși Ungaria va semna tratatul de pace în forma stabilită. Tratatul de la Trianon a fost încheiat pe 4 iunie 1920, din partea României fiind semnat de dr. Ion Cantacuzino și Nicolae Titulescu. Tratatul de pace de la Trianon prevedea la articolul 45: Ungaria renunţă, în ceea ce o priveşte, în favoarea României, la toate drepturile şi titlurile asupra teritoriilor fostei monarhii austro-ungare situate dincolo de fruntariile Ungariei, astfel cum sunt fixate la art. 27 partea II (Fruntariile Ungariei) şi recunoscute prin prezentul Tractat sau prin orice alte Tractate încheiate în scop de a regula afacerile actuale, ca făcând parte din România”. La art 74 se preciza: „Ungaria declară de pe acum că recunoaşte şi primeşte fruntariile Austriei, Bulgariei, Greciei, Poloniei, României, Statului Sârbo-Croato-Sloven şi ale Statului Ceho-Slovac, astfel precum aceste fruntarii vor fi fixate de către principalele Puteri Aliate şi Asociate”.
               Ca şi în Tratatul cu Austria, şi în cel de la Trianon era înscris un articol potrivit căruia ca tara,România consimţea să semneze un document special cu principalele Puteri Aliate şi Asociate privind ocrotirea intereselor „locuitorilor care se deosebeau prin rasă, limbă sau religie de majoritatea populaţiei, precum şi de a ocroti libertatea tranzitului, de a aplica un regim echitabil comerţului cu celelalte naţiuni”(art 47). Pe 17 august 1920, Adunarea Deputaților și apoi pe 26 august același an, Senatul, au ratificat Tratatul de la Trianon, prin care se recunoștea unirea Transilvaniei cu România.

luni, 29 mai 2017

Despre LEU si acoperirea monedei nationale in aur

Despre LEU si acoperirea monedei nationale in aur

             Incep aceasta postare cu vorbele primului meu profesor de istorie din scoala generala,domnul Traznea - un profesor deosebit de inteligent si cu o cultura istorica deosebita de altfel a si fost director as scolii generale unde am invatat eu la putin timp dupa revolutie cand adevaratii dizidenti au inceput sa fie apreciati.
Domnul profesor era un profesor foarte inteligent si cred eu foarte patriot caci de la dansul am aflat un lucru important pe care cred ca nu il puteam afla decat daca intram la facultate in anii comunismului caci nu scria in niciun manual despre ceea ce va voi vorbi mai departe si anume de ACOPERIREA IN AUR A MONEDEI NATIONALE.
               Fascinatia acestei discutii despre acoperirea in aur a monedei nationale ne a facut sa ciulim urechile la ceea ce spunea domnul profesor la ora de istorie caci cred ca eram pe clasa a 8 a din gimnaziala si pe vremea aceea in anii 80 sa discuti cu elevii despre asa ceva era ca si cum ai fi declarat razboi tovarasilor de la Securitate si bineinteles ca si in clasa noastra erau informatori chiar de varsta noastraelevi bineinteles ca si noi dar asta nu l-a impiedicat pe domnul profesor sa ne tina o lectie de istorie adevarata plina de explicatii la mintea copiilor caci noi eram inca copii si poate doar cultura generala a fiecaruia ne distanta usor unul fata de celalalt desi cu totii pe vremea aia eram foarte mari consumatori de carte caci dispuneam de biblioteca scolii,a orasului sau cea personala a fiecaruia sau a parintilor.
                  Si spunea domnul profesor ca BANII se emiteau in raport de aurul pe care fiecare tara il avea in TEZAURUL TARII si ca la noi din tezaur mai faceau parte si un anumit numar de opere de arta de o valoare inestimabila precum si piese din aur ,argint,pietre nestemate ce faceau parte din comorile descoperite de a lungul timpului pe teritriul tarii multe din ele disparute din atentia publica in ultimii ani dupa Revolutie.Vedeti bine la ce preturi astronomice pentru un muritor de rand se vand operele lui BRANCUSI ca exemplu,probabil ca eu nu mi-as permite sa cumpar in zece vieti o opera de a sa cu salariul actual pe care l-as lua si vorbesc de salariul minim pe economie.
                    Deci sa revin la acoperirea in aur a monedei nationale si spunea domnul profesor ca LEUL pe vremea aceea avea o acoperire foarte buna in aur de peste 90 la suta si chiar daca salariile pareau mici in realitate cu 10 lei puteai sa mananci o ciorba si chiar sa bei o bere la halba la orice autoservire de genul IMPINGE TAVA, ce purtau pe vremuri denumiri consacrate la nivel national ca CINA,ZORILE,CENTRAL,restaurante in care meniul era fix dar destul de variat pentru vremurile acelea si trebuie sa recunosc ca mancarea nu continea E uri ca acum cand ne au invadat colorantii artificiali dar si cancerigeni.
                Imi aduc aminte ca o pereche de pantofi de piele era undeva intre 300 si 400 de lei dar trebuie sa recunoastem ca dadeai un ban dar merita caci aveau o talpa exceptionala ,EPA parca se numea iar pielea era de o calitate exceptionala precum si cusaturile,eu personal eram pasionat de pantofii sport albi Rostart,Rosprint parca le zicea care ma tineau cam 2 ani si nu se rupeau dar imi crestea piciorul si nu ma mai incapeau dar pielea si talpa chiar daca dadeau semne de uzura nu se rupeau chiar daca recunosc ca schimbam cam 2-3 randuri de sireturi pe an.
Deci LEUL avea o mare valoare, mi aduc aminte ca prin 1980 pretul unui bilet la cinema era undeva intre 1 leu si 2,5 lei la cinema tograful satesc din comune iar la oras era cam intre 2 lei si 5 lei dar al doilea pret era la filme cu 2 serii cum se numeau atunci filmele de 3-4 ore cu 2 reprize ca sa folosesc un termen din fotbal.
          Salariile erau in medie cam intre 1000 si 2000 de lei si oricine isi permitea sa bea o bere care pe vremea aia era excelenta chiar si la halba iar pretul era cam 6 lei daca memoria nu ma inseala fiindca prima bere nu se uita niciodata mai ales daca o consumi clandestin la coltul blocului elev fiind in clasa a 9 a de liceu,acum stau si ma gandesc ca daca as fi furat 100 de lei de acasa ma faceam ranga cu bere si mancam si o masa la cantina ,lucru imposibil de facut acum cu aceasi suma de aici si concluzia tragica ca leul nu mai are acoperirea de atunci sau poate ca daca as merge la CANTINA PARLAMENTULUI visul ar deveni realitate...ca doar acolo cine intra are alt statut social si nu face parte din PROSTIME caci asa obisnuiesc ei sa ne spuna noua.
                 Pe vremuri ciocolata cu rom era 2 lei poate chiar mai putin si avea un gust deosebit nu ca acum nu ar fi buna dar parca-i lipseste ceva,laptele era 2,5 lei si era lapte adevarat nu apa colorata si aromatizata ca acum,mai era inghetata POLAR dar nu mi mai aduc aminte pretul desi o consumam pe fiecare saptamana vara chiar daca trebuia sa renunt la a mi cumpara din micile economii carti sau sa merg la cinema pe vremea aia inghetata isi merita toti banii caci avea consistenta...
Dar piesa de rezistenta era chiria la locuinta de la stat care era undeva la 200-300 de lei pe luna in functie de categoria si numarul camerelor o chirie care acum a crescut enorm fata de acoperirea in aur a monedei nationale.
              Totusi cred ca cel mai bun indicator pentru popor al acoperirii in aur a monedei nationale nu e raportul pretul gramului de aur ci pretul tutunului caci nu pot uita ca prin 1985-1988 tigarile CARPATI erau 3.25 lei caci stiu precis fiidca fuma tatal meu fara filtru si ar mai fuma si acum dar nu are de unde iar un profesor de al meu fuma SNAGOV si dadea 10,50 lei pe un pachet dar nu mai sunt sigur  caci mi aduc aminte de tigarile SNAGOV caci de multe ori cand mergeam la un meci de fotbal unde jucau veri de ai mei mai mari mai ciordeam cate o tigara Snagov de prin pachetele lor si fugeam pe unde nimeream ca sa le fumam,noi din gasca celor adolescenti pana in 14-16 ani.Acum o tigare cu filtru a ajuns sa coste cat o paine iar pe vremuri ...nu e cam scump ?
Pana și sexul imi aduc aminte din ce spuneau baietii mai mari cand ne adunam la povesti in scara cate unui bloc era parca mai ieftin ca acum in raport cu valoarea Leului,stiu asta ca se lauda un vecin ce era la liceu ca mergea la curve cu 50 de lei pentru ceva scurt rapid si pentru o partida de o ora doua platea cam 100 de lei, parca nici curvele nu erau asa nerabdatoare ca acum...cand toti se vaita ca stau cu ochii pe ceas.
               Mai si sa nu uitam BRIFCORUL la 3,25 lei un fel de nectar de pe vremuri care pot zice ca era o bautura naturala si deosebit de gustoasa iar pretul cred ca era incomparabil mai mic fata de cat e acum un suc natural desi e greu de gasit ceva natural suta la suta.
Cine nu isi aduce aminte de timbrele si clasoarele cu care ne faleam in scara blocului si faceam adevarate afaceri cu traficul de timbre Belize,Granada,Cuba si alte natiuni de pe Terra.Stiu ca dadeam 3 lei pe un plic de timbre romanesti si 6-12 lei pe cele straine desi trebuia sa fii pe faza ca nimeni nu stia exact data cand veneau la POSTA ROMANA.
                Nu mai stiu pretul la aparatul de Diafilme cu care ne distram orientandu-l pe blocul vecin si luminand din plin uneori cate o fereastra intunecata dar nimeni nu se vaita caci ieseam cu totii in balcon si ne uitam copii fiind la Capra cu trei iezi-diafilm sau mi aduc aminte ca venise un tip din cartier cu un aparat de dadea filme la copii printre blocuri cu un aparat de proiectie de filme cumparat din Rusia,poate si de asta nu avea decat filme cu lupul ala care striga la sfarsitul fiecarei secvente -NU ZAIET PAGADI sau ceva asemanator ca nu mai stiu,eu am facut franceza si engleza in scoala si latina .
Acum cred ca v-ati cam lamurit de acoperirea monedei nationale in aur.

          a si sa nu uitam tigarile etalon KENT 100 -150 de lei musai de la speculanti ...si sticla goala de sampanie ZAREA pe care luam 3 lei la centrul de recuperare sticle si borcane si care mi aducea saptamanal finantare pentru cinema...ce sa faci daca bunicului copiilor mei ii placea vinul spumant.






miercuri, 24 mai 2017

Sandu Cătinean

nu mai am cuvinte,azi am descoperit versurile unui taran roman autentic,un taran care oricand si-ar da viata pentru patrie ...Autor text : Sandu Cătinean

„Acuma că ne-ați despuiat și ne-ați vândut către streini
iar Țara noastră-ați confiscat și ne tratați ca și pe câini
acuma vreau să spun ce simt când văd că nu vă săturați
și din stăpâni ai Țării-acestea la Occident suntem argați !

Ficioarele ne-au fost icoane ce le-nrămam de sărbători
iar voi ni le-ați făcut cadâne prin case pline de orori ;
feciorii dragi și nalți ca brazii acum sunt vite de povară
și robotesc prin lumea largă de parcă nu au loc în Țară ;

Femeile ne stau ciopor și-s duse în Apus drept sclave
iar peste câmp scaieții goi hrănesc doar vitele bolnave ;
iar noi, țărani din tată-n fiu, care hrăneam cândva popoare
privim la lună uneori, neputincioși, cum Ţara moare…

Iar voi ?…tot voi veniți la sate, din patru-n patru ani smeriți
și ne priviți cu milă mare, dar pentru voturi ne mințiți
și ne promiteți mângâiere și viață plină de huzur
dar după ce luați puterea, de-ai noști țărani, vă doare-n cur…

Decât al Țării grâu curat să-l plămădim în pâine caldă
mai bine adunați arginți, iar Țara poate să și ardă…
iar hrana ne-o aduc streinii în vase bine ambalate
şi din avutul nostru dacic, aceștia și-au făcut palate…

Iar noi răbdăm și ne hrănim, cu guma lor de mestecat
că se topeau de ciudă toți, când noi mâncam doar grâu curat…
și ne-nțolesc cu haine scumpe ce stau pe noi ca pe strigoi
mai bine am muri-n țărână, cum am venit pe lume…goi !…

Că umiliți suntem acuma de parcă noi suntem streini
iar Țara asta-I raiul vostru, aleși nemernici și haini…
Iar voi copii din mame reci și tați ce nu v-au alintat
voi nu vedeți cum arde Țara, că nu mai e nici de furat ?…

Că ne-ați furat tot ce-am avut și ce-am muncit de generații
și din țărani și oameni demni, suntem mai rău decât argații…
Acum că ne-a ajuns cuțitul, din rărunchi și pân la gât
Eu, țăran și fiu din țarini, vă voi spune doar atât :

Dați-ne ”napoi argintul, aurul și ce-ți furat
și ne-om face noi ”palatul” pe un vârf de deal curat
dați-ne ”napoi trecutul și țărani ce-ați îngropat
și ne-om face iarăși viața, chiar de n-om avea ”palat”
dați-ne iar demnitatea de-a fi cei ce-am fost cândva
și plecați în lumea largă … că noi nu v-om căuta…”

Autor text : Sandu Cătinean

Examene,scoala,tabere...

Examene,scoala,tabere...

          Tot mai des aud in jurul meu oameni vaitandu-se despre febra examenelor dar nimeni nu sta putin sa evalueze importanta acestora fie ca e vorba de un banal examen pentru adminterea in facultate sau pentru obtinerea carnetului de sofer, toata lumea face din faptul ca pica un examen o tragedie nerealizand ca acesta poate face diferenta dintre viata si moarte,
         Ganditi-va ce s-ar intampla daca la terminarea unei facultati de medicina studentii nu ar da examen ce s-ar intampla ? Vor promova toti incompetentii si vor fi mii daca nu mai multi morti pe masa de operatie, daca cei ce fac scoala de soferi ar fi promovati fara examen oare nu s-ar intampla mult mia multe tragedii pe strazi?
         E adevarat ca in ziua de azi toate scolile au devenit la fel de complexe precum masinile,daca vreti sa vedeti diferenta atunci plecati la un drum de o mie de kilometri cu o dacia 1300 si luati si un logan ,va asigur ca la prima masina veti putea sa reparati defectiunea cu ajutorul unui patent si o surubelnita sau un set de chei fixe pe cand la un logan nu va ramane decat sa va uitati lung dupa o masina de remorcare sau un taxi si toate astea din cauza complexitatii inventiilor si inovatiilor care nu fac decat sa complice la infinit repararea ei dar si consumul financiar cu reparatiile.
         Asa este si in viata in orice domeniu am lua ca exemplu caci viata a devenit deosebit de complexa nu ca am vrut noi ci pentru ca asa au vrut cei ce ne conduc,cei de la varful piramidei. Viata in vechime a fost deosebit de simpla si de suportabila dar cei care ne conduc au avut tot interesul sa o faca insuportabila pentru ca noi sa fim prea ocupati cu lupta de a supravietui pentru a nu muri de foame iar ei stau bine mersi pe saci de bani si ne privesc razand ca si cum noi toti am fi sclavii lor si in realitate asa am devenit.
        Revolutie- un cuvant care il auzim tot mai des si mai e si Reforma un alt cuvant care l-a inlocuit caci cei de sus au avut grija sa l inlocuiasca pe primul cu reforma fiindca revolutie suna prea provocator si prea distructiv dar real caci numai o revolutie sangeroasa la nivel global mai poate schimba ceva in lumea asta care se indreapta in pas alergator spre extinctie respectiv spre autodistrugere pentru cine nu e familiarizat cu termenul de extinctie. Deci la orice problema exista solutii doar sa le aplicam.
       SIMPLIFICARE asta este solutia in momentul actual,Pamantul trece printr-o perioada foarte ingrozitoare caci in orice loc din lumea persista o situatie conflictuala provocata artificial din diverse motive incepand cu cele religioase si terminand cu cele politice,financiare...
        E loc pe Pamant pentru toata lumea si contrar celor spuse de cei ce ne comanda sunt resurse care pot hrani poate chiar dublul populatiei actuale a Terrei dar nu se vrea caci asta ar insemna spargerea marilor averi acumulate in frimituri si implicit cu asta ar scadea si puterea anumitor natiuni conducatoare pe care nu e nevoie sa le numesc dar carora le voi purta un sentiment de mila caci din randurile lor provin marii miliardari ai lumii si cand spun asta vorbesc de cei din umbra nu cei de suprafata pe care i vedem in tabloidele de scandal...
            Stam si ne uitam la scolile pe care copiii nostri le urmeaza cam 8-10 ani din  viata in medie caci nu toti ajung sa intre la facultate si vom vedea ca majoritatea abia asteapta sa mearga la munca nu de alta dar vad si ei ca parintii lor nu le mai pot asigura strictul necesar de hrana si imbracaminte oricat ar lucra uneori chiar tinand doua joburi,nu mai vorbesc de distractie care e ceva normal la varsta lor si chiar e ceva de plans caci exista in Romania un fenomen foarte urat din punctul meu de vedere,majoritatea copiilor nu au depasit limitele administrative ale propriului judet in care s-au nascut caci parintii lor nu si permit sa-i trmiteata intr-o banala excursie de o zi in alt judet fiindca nu au bani,nu mia vorbesc ca sunt copii care nu au vazut in viata lor muntii Romaniei sau Marea Neagra si exemplele pot continuua.
         Cum sa le placa copiilor scoala cand ei invata despre manastirile lui Stefan cel Mare si sfant dar nu le vor vedea poate pana la sfarsitul vietii lor si iarasi exemplele pot continuua cu taberele de stat care altadata erau mandria Romaniei cum erau cele de la Navodari, Lacul Sarat,Tuzla,Baisoara,Eforie Sud si altele care acum sunt disparute in cenusa tranzitiei si a reformelor care nu au facut decat sa distruga ceea ce poporul a cladit cu ani in urma cu sudoare si mari sacrificii.
        Tin minte ca in copilarie am fost si eu in tabara la Lacul Sarat si va spun sincer ca parintii mei nu erau bogati ,poate nici pe departe nu faceau parte din categoria micilor burghezi - categoria de miljoc a societatii din toate timpurile chiar daca erau membrii de partid cum erau majoritatea din tara, ideea e ca aproape oricine isi putea trimite copiii in tabara incepand de la femeia de servici din orice institutie si terminand cu copiii de directori.
        Veti spune dar bine ce are una cu alta si eu va raspund ca are  mare importanta caci niciodata FACEBOOKUL nu va inlocui contactul primar intre copiii nostri,niciodata acesta nu va face posibila interactiunea umana reala si implicit calirea mintii umane caci e ca si cum ai pregati un copil teoretic pentru viata dar ai inlatura partea practica si fiti siguri ca dumneavoastra insiva nu veti fi in stare sa conduceti un autoturism fara a face si practica cu instructorul auto si de ati citi mii de carti de specialitate sau ati viziona zeci de filme pe YOU TUBE.
       Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar din Romania organ de specialitate al Autoritatii Nationale Pentru Tineret spune pe site ul sau care de altfel e deplorabil ca utilizare,ca are un patrimoniu de 196 de tabere,acum stau si ma intreb de ce acestea nu sunt scoase la lumina caci nu am auzit niciodata in scoala copiilor mei vorbindu-se despre ele, de ce oare sunt tinute la SECRET ?
            Copiii nostrii nu au dreptul legal sa mearga in ele? Sau trebuie sa faci parte obligatoriu din sistem ca sa le poti accesa? Trebuie ca eu sa fac parte din vreun partid anume pentru a mi putea trimite copiii in tabara? Spuneti-mi si mie in ce partid trebuie sa ma inscriu ca ei sa poata beneficia de acest tip de distractie ???
           Am crezut ca nu mai traim pe vremuri cand trebuia sa fii membru de partid ca sa facem asta ori acum bag de seama ca e mai rau ca atunci si chiar trebuie sa fiu membru de partid ca sa supravietuiesc nu mai vorbesc de distractii caci cam asa sta situatia la noi in tara.
         De ce e totul atat de complex? De ce statul nu ofera aceste facilitati macar elevilor meritorii cu rezultate excelente la scoala,liceu sau chiar facultate? Eu unul as opta si pentru gratuitate in cazul acestora si macar pentru 20 de zile lucratoare caci cum vrem ca valorile noastre nationale sa ramana in tara daca nu le recompensam sub nici o forma.
         Nu vad nicaieri in presa vreo poveste despre o tabara cel putin una a unui minister din Romania ca ministerul transporturilor de exemplu, care sa premieze elevi meritorii din cadrul liceelor de acest profil, elevi a caror medie generala este peste 9 sau care au rezultate uimitoare la olimpiade internationale sau chiar mondiale cum observ cu placere ca sunt in ultima vreme desi conditiile de studiu in Romania au ramas doar la nivelul de teorie iar practica se desfasoara in conditii patetice de multe ori pe cheltuiala proprie a parintilor si tot la fel si participarea la diveersele concursuri.
        Sa luam exemplul Simonei Halep caci stim cu totii ca Simona Halep a ajuns departe datorita sustinerii financiare a parintilor si mia apoi a diversilor sponsori si nicidecum a statului asa cum ar fi meritat inca de la primul turneu de tenis international la care a ocupat locuri fruntase dar barfim pe la colturi cand pierde un meci de parca am fi platit noi antrenamentele dansei, unde e mandria noastra nationala caci am ajuns atat de egoisti incat ne sapam singuri groapa.
         Se vorbeste peste tot de examenul de capacitate,dupa mine un examen total inutil, un examen care nu face decat sa aduca un aport suplimentar in viata elevilor dar care nu foloseste la nimic nici lor nici societatii. Sincer as prefera un examen de admintere la liceu sau la o scoala profesionala acestui examen de capacitate caci in felul asta s-ar cerne putin mediocritatea in randul elevilor care intra la astfel de institutii si care majoritatea nu au nici un fel de chemare spre studiu ci fac un liceu sau o scoala profesionala doar din obligatie fata de parinti nu fata de ei insisi.
           Si acum revin la obligativitatea unui examen pentru un elev care actualmente are statut de sclav bine incorsetat in sistemul de invatamant doar pentru a justifica slujba a mii de profesori care vin la scoala asemeni elevilor - din obligatie pentru a si lua salariul caci la nivelul asta s-a ajuns in scoli dupa revolutie incoace, inainte trebuia sa ai vocatie pentru meseria de dascal iar acum totu e pe dos,ajung dascali doar cei cu pile caci a fi dascal in ziua de azi e un privilegiu care ti aduce un venit sigur de bugetar iar sistemul de invatamant este viciat,stufos si inutil,copiii intra in scoala boi si ies vaci ca sa parafrazez un profesor de la o scoala generala din Curtea de Arges,nu dau nume ca nu are rost,probabil ca singurul profesor cu vocatie din oras ar ramane fara servici daca inspectoratul ar sti cum gandeste.
         Asa ca degeaba-i spun eu copilului meu ca invata pentru el nu pentru mine atata timp cat aceste cunostinte dobandite in cursul a 8-12 ani de studiu nu -i sunt folositoare in jungla vietii de zi cu zi cand pana si aerul pe care il respiram e viciat.  Vedem cu dezamagire ca licee de renume au parte de evenimente deplorabile in cadrul lor iar reputatia lor e patata de la zi la zi de tot felul de evenimente neplacute iar pedagogii lor sunt terfeliti prin tot felul de tabloide dar nu ne intrebam oare de ce?
        Eu unul personal imi invat copiii sa-si respecte profesorii desi printre ei sunt si oameni care practica aceasta meserie doar pentru bani nu pentru ca le ar putea aduce satisfactii morale nebanuite de ei fiindca eu consider ca un pedagog fie el bun sau mai putin bun ramane totusi un om a carui personalitate este prin formare culta si are multe de oferit societatii chiar daca uneori nici macar nu ne lasa sa banuim asta,pur si simplu pedagogii din ziua de azi duc si ei o lupta la fel de grea ca si parintii elevilor lor - CA SA SUPRAVIETUIASCA,SA NU MOARA DE FOAME.
           Am scris cu litere mari sa se vada ca si ei sunt oameni si au poate nevoi mult mai mari fata de un muncitor intr-o fabrica sau un patron renumit datorita averii sale caci un pedagog trebuie sa mentina un anumit nivel personal al demnitatii umane ridicat altfel nu va fi respectat niciodata de elevii sai, ganditi-va ce ar spune elevii daca un profesor ar veni la scoala cu pantofii gauriti in talpa sau peticiti ? Eu unul le as acorda haine si incaltaminte gratuit anual,poate as creea chiar si o uniforma specifica fiecarei institutii asa cum a facut candva Napoleon Bonaparte cand a pus bazele unuia din cele mai bune sisteme de invatamant din lume.
                 Eu cred ca aici trebuie umblat mai intai la nivel de societate,trebuie schimbat sistemul de invatamant din radacini caci vreau ca un copil sa evolueze corect in functie de aptitudinile sale personale,nu poti obliga un copil sa invete latina daca lui nu-i place tot la fel cum eu nu pot sa ma apuc de box daca constitutia mea fizica nu ma ajuta in nici un fel,cum poti lovi un sac de box cand ai degete de pianist ? Cum ar putea fi fericit un copil stiind ca trebuie sa invete la latina desi el considera ca aceasta limba nu-i e utila in viata ? Nu va fi acesta frustrat ca pierde timpul cand ar putea face altceva care -i face placere sa studieze si care precis  ca-i  va fi folositor in viitor?
         Credeti ca daca el are nota 10 la sport va fi un bun matematician fiindca aceasta materie e obligatorie in ziua de azi? Acesta e numai un exemplu dar din pacate asta e doar o parte din procesul de sclavie care are loc de mult timp iar cei ce il propaga in continuuare fac cea mai mare greseala caci media generala de la scoala generala de exemplu poate influenta admiterea la un liceu sportiv la care elevul isi doreste sa intre,din pacate o medie mica la matematica poate ca aripile lui sa fie rupte brutal fiindca mintea lui nu il ajuta la matematica desi la alte materii poate e eminent.
             Si uite asa probabil ca un nou Tiriac,Nicu Vlad sau Nadia vor fi din start condamnati la frustrare si deprimare inca de pe bancile scolii de catre un sistem de invatamant haotic si lipsit de flexibilitate modificat de sistem intr-o sursa de venit pentru editorii de manuale ...manuale care au devenit stufoase si antinationale caci nu mai gasim in ele pe multi din scriitorii sau poetii nostrii ,nu mai vorbesc de marii nostrii matematicieni,fizicieni sau chimisti si istorici...
          Mi-ar place sa vad chiar si 3 randuri cu campioana noastra mondiala Nadia Comaneci fie chiar si in cartea de istorie sau educatie civica,e un model de urmat de orice fata din tara noastra caci de asta ducem lipsa la ora actuala - de modele de urmat .
        Copiii nu regasesc nicaieri un model de urmat nici la televizor nici pe internet,cel mai rapid l-ar putea gasi de la varste fragede in manualele scolare asa cum eu l-am gasit pe vremuri pe Vlad Tepes, Iorga sau Coanda. Cum sa-si descopere un copil pasiunile ascunse cand scoala nu-i ofera mediul propice ca samanta acestora sa incolteasca si sa creasca in viitor ?
        Este stiut ca un copil este fascinat de orice dar de la fascinatie si pana la practicarea unei meserii e de datoria scolii sa finiseze aceste diamante brute care sunt viitorul patriei, de ce oare e atat de greu de inteles acest lucru ? Oare cati Florin Piersic, Iorga sau Traian Vuia nu zac nedescoperiti printre tinerii romani si vor pieri in necunoscut doar fiindca avem un sistem politic infam lipsit de patriotism care nu vrea sa modifice si sa simplifice sistemul de invatamant care sa permita aparitia unor noi valori care sa faca cinste neamului romanesc ? Stam cu grija emigrantilor afgani,sirieni sau irakieni ori Dumnzeu stie ce alte natii mai sunt insa nu facem nimic sa schimbam viitorul copiilor nostri si un exemplu clar e diferenta intre alocatia de stat oferita copiilor nostri si cea oferita emigrantilor straini de parca romanilor nostri plecati afara strainii le au dat cazare si masa gratis cum au pretentii cei de la Uniunea Europeana sa facem noi, nu sunt rasist dar consider ca acestia trebuie sa si caute servici daca vor sa traiasca in Romania nu sa i tinem noi gratis, personal nu le as da nici o facilitate decat maxim 30 de zile timp dupa care i-as obliga sa se incadereze in munca sau sa plece in alta parte, POPORUL ROMAN NU E OBLIGAT SA SPONSORIZEZE emigranti pe care nu i-a dorit,le as oferi insa posibilitatea ca sa invete limba romana gratis daca vor sa se stabileasca in Romania dar numai daca se tin de treaba si nu fac prostii cum vedem ca se intampla in Franta, Anglia...   
         Nu inteleg cum poti fi darnic cu strainii iar cu propriul tau popor sa fii caine. 


duminică, 12 martie 2017

PENTRU UNII MUMA PENTRU ALTII CIUMA


PENTRU UNII MUMA PENTRU ALTII CIUMA



 Deschid acest articol cu un titlu pe cat se poate de sugestiv pe atat de realist caci asta e cruda realitate,
in Romania sunt numai retrictii si numai obligatii cand vrei sa faci ceva si cand spun ceva inseamna orice caci traim in tara in care autoritatile,parlamentul si guvernantii nu stiu decat sa inventeze legi sau sa copieze fara sa gandeasca pe cele ale UNIUNII EUROPENE,fara sa se gandeasca la POPOR,nu mai vorbesc de preturi care deja au depasit cu mult preturile din UE cu sprijinul larg al marilor supermarketuri in numele asa zisei concurente,ma intreb care concurenta ca au disparut cam 90 % din magazinele alimentare de cartier iar pietele in care taranii isi vindeau marfa s-au umplut de speculnti care cumpara marfa de la Kaufland si o revand mai apoi in piata la taraba...fiindca primariile au inchiriat tarabele ca sa si asigure un venit stabil pentru bugetul din care sa si platesc neamurile, astfel s-au transformat si primariile in mici societati sau mici coperative in care majoritatea freaca menta plimband doua hartii dintr un birou in altul si isi asteapta leafa luna de luna,
  hai sa luam ca exemplu taierea unui simplu copac de pe terenul proprietate privata, ca sa faci asta trebuie intai sa mergi la padurar sa ti dea incuviintare scrisa,apoi la primarie sa ti dea alta incuviintare scrisa si apoi poti sa l tai dar hopa nu l poti transporta caci trebuie sa mergi iar la nu stiu care sa ti dea alta incuviintare scrisa sa l poti transporta...asa ca ajungi pana la urma sa ti bagi ceva in mama lor de hartii si sa ti iei campii prin cine stie ce tara straina la munca, deci iata ce ne -a adus BUN intrarea in UE pe care ne am grabit sa o acceptam fara gandire indeplinind intocmai orice ordin sau idee venita de acolo bineinteles in dispretul total fata de POPOR,

   mai deunazi am clocit o idee ca sa vad si eu pana unde poate ajunge nerozia unui POPOR si mi -am facut plan sa merg intr-o mica croaziera cu caruta prin tara asa cum fac de altfel o mana de straini prin toata Europa si redau mai jos sursa de unde am aflat =
-http://stirileprotv.ro/stiri/social/tinerii-care-vad-europa-din-caruta-sophie-si-baptiste-s-au-cunoscut-in-romania-in-urma-cu-5-ani.html

  deci ei pot si au voie sa calatoreasca unde vor prin Europa si prin Romania dar eu nu ,cel putin asta am inteles eu din discutia avuta cu reprezentanti ai politiei din judetul Arges dar si din Capitala, o discutie avuta cu un an in urma cand doream sa ma informez despre o cale pe care sa o urmez pe o distanta de circa 100 de km fata de punctul de destinatie,raspunsul organelor de politie a fost clar si concis, NU EXISTA TRASEU DE URMAT CACI IN ROMANIA NU AI VOIE CU CARUTA PE DRUMURILE NATIONALE SAU EUROPENE.
  acum stau si ma intreb tinerii din videoclipul de mai sus postat de protv pe aunde au venit si pe unde vor calatori ?
cat e de corecta legislatia in vigoare din Romania daca ea nu impune decat restrictii locuitorilor acestei tari si nu ofera nici o posibilitate de ocolirea a respectivelor drumuri interzise?
  SA INTELEG CA PENTRU UNII ESTE MUMA IAR PENTRU UNII ESTE CIUMA?
ADICA STRAINII AU VOIE SA CALATOREASCA ORIUNDE DAR NOI ROMANII NU PUTEM FACE ASTA CA LUAM AMENDA DE ALTFEL AM INTREB CATE AMENZI AU LUAT CEI DOI TINERI STRAINI DE CAND AU INTRAT PE TERITORIUL ROMANIEI SI PANA AU IESIT CU CARUTA?  CA EU DACA TRECEAM GRANITA CU CARUTA NU CRED CA MERGEAM MAI MULT DE 1 KM SI MI LUAM AMENDA?
  si acum sa nu incerce cineva sa ma prosteasca ca nu e adevarat ce spun caci stim cu totii ce bine sunt vazuti romanii oriunde in lume si cum sunt priviti ...

   acum vine concluzia acestui articol si anume INTREBAREA=
-SE VA SCHIMBA OARE VREODATA LEGISLATIA RUTIERA IN ROMANIA ASTFEL INCAT DACA EU VREAU SA MI VIZITEZ NEAMURILE DIN ALT JUDET SAU PRIETENUL DIN MURES SAU BOTOSANI O VOI PUTEA FACE PLECAND SPRE EL CU CARUTA SAU ȘARETA SAU MAI BINE ZIS CAND O VOI PUTEA FACE SI CATE HARTII TREBUIE SA PLIMB PRIN BIROURI PENTRU A FACE O MICA EXCURSIE?

duminică, 5 februarie 2017

DACA TOT SUNTETI IN STRADA ATUNCI CERETI SI:

DACA TOT SUNTETI IN STRADA  ATUNCI CERETI SI:
1.DESFINTAREA IMUNITATII PARLAMENTARE
2.DESFINTAREA ORICAROR AVANTAJE MATERIALE DUPA TERMINAREA MANDATULUI-GEN PENSIE SPECIALA ,ETC.
3.NATIONALIZAREA RESURSELOR TARII SI STOPAREA DEFRISARILOR PE 20 DE ANI.
4.SCADEREA ACCIZELOR PUSE DE STAT LA MAXIM 5 LA SUTA SI O LIMITARE A ADAOSULUI COMERCIAL LA CARBURANTI,ENERGIE ELECTRICA,GAZE,APA LA MAXIM 5 LA SUTA.
5.STATUL ROMAN SA DETINA MONOPOLUL ASUPRA TUTUROR IMPORTURILOR DE GAZE SI SA STABILEASCA PRETUL LA CARBURANTI,GAZE,APA SI ENERGIE ELECTRICA ASTFEL INCAT POPORUL SA SI PERMITA COSTURILE.
6.MARIREA NUMARULUI DE ANGAJATI LA DNA PENTRU O MAI BUNA EFICACITATE IN TEREN SI RECUPERAREA PREJUDICIULUI ADUS DE VINOVATII DOVEDITI IN INSTANTA SI CONDAMNATI DEFINITIV.
7.CONFISCAREA IMEDIATA A AVERILOR NEJUSTIFICATE .
8.DESFINTAREA ELIBERARII CONDITIONATE PENTRU INFRACTORII CARE AU PAGUBIT STATUL.
9, CONSTRUCTIA DE SPITALE NOI SI DOTAREA LOR , MARIREA SALARIILOR PENTRU PERSONALUL MEDICAL LA NIVEL EUROPEAN SI PE CRITERII DE PERFORMANTA.
10.RECLADIREA DIN TEMELII A SISTEMULUI ANTREPRENORIAL SI REDUCEREA APROAPE DE ZERO A BIROCRATIEI CACI IN ALTE TARI O FIRMA SE FACE IN 4-5 ORE IAR LA NOI DUREAZA 6 LUNI-1 AN

miercuri, 1 februarie 2017

DESPRE CODUL PENAL...SI DEFINITIA PARTIDELOR DIN ROMANIA

CODUL PENAL

Infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice
Art. 367
Constituirea unui grup infracţional organizat
...

(6) Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.



AVETI MAI SUS SINGURA SOLUTIE CU EFECT INDELUNGAT DE CURATIRE A PATRIEI DE HOTII CARE AU NAPADIT CA BURUIENILE ROMANIA, PANA NU INTORCI BRAZDA ADANCA SI NU ARZI CU FOC NU SE VA SCHIMBA NIMIC.

vineri, 27 ianuarie 2017

FLORIN PIERSIC- UN MAESTRU DESAVARSIT ETERN

FLORIN PIERSIC cine nu a auzit de marele actor de cinema,FLORIN PIERSIC, poate copiii nou nascuti din maternitate,


nu pot sa uit seria in care a jucat rolul lui MARGELATU, avea un farmec unic asemeni lui JOHN WINE si era roman de al nostru, un roman genial as spune intr-o oranduire atat de hulita de toate televizunile dar in care pe an se faceau atatea filme cate se fac acum in 10 poate chiar mai multi ani,
azi e motiv de bucurie pentru ca putem sarbatori pe un titan al filmului si teatrului romanesc care inca mai e in viata,sa dea Dumnezeu sa traiasca multi ,multi ani si sa ne bucure inca cu glumele sale pline de farmec caci Florin Piersic daca deschide gura are un farmec al lui personal,unic.

nascut pe 27 ianuarie 1936 la Cluj,are inca multe de spus si de facut pentru noi romanii,prezanta sa ne da puteri si ne aduce forta si speram ca optimismul sa nu il paraseasca niciodata chiar daca batranetea va avea un cuvant greu de spus.

sunt multe filme in care el a jucat si ne a incantat cu forta sa interioara si cu talentul sau dar cel mai puternic impact asupra mea l-a avut filmul: HAIDUCII LUI SAPTECAI
A fost decorat candva de nu mai stiu care presedinte dar stim cu totii ca actorul nostru uraste poitica si cred ca si pe politicienii care se folosesc de numele sau pentru a pacali alegatorii,
dar sa lasam politica si sa i uram MAESTRULUI FLORIN PIERSIC VIATA LUNGA SI SANATATE

    STATUL TE VREA PROST SI NU FACE NIMIC SA SE SCHIMBE ASTA 1

    STATUL TE VREA PROST SI NU FACE NIMIC SA SE SCHIMBE ASTA

    Ma uit in jur si ascult tinerii din ziua de azi,ii ascult cum vorbesc si ce cuvinte folosesc si mai ales ce ton folosesc caci am citit candva o zicala care zicea:
    URLETUL ESTE SINGURA ARMA A PROSTULUI, DOAR ASA SE POATE FACE ASCULTAT.
    observ cu dezamagire multi tineri tipand unul la altul, rastindu-se la celalalt si uneori gesticuland cu forta amenintator, asta e realitatea cand vine vorba de tinerii din Romania,
    Observ cu stupefactie ca limba romana a fost inlocuita de franturi de cuvinte majoritatea din alte limbi predominanta fiind engleza dar nu engleza pura ci stalcita, vocabularul elevului roman si asa saracit din cauza lipsei culturii generale a devenit o piatra atarnata de gatul copilului sau adolescentului roman.
             Recunosc ca aveam si noi adutii din ziua de azi prescurtari cand eram la scoala dar erau in romana si erau doar prescurtari,parca si acum aud in urechi :
    - SASE,VINE PROFUL SAU PROFA,dupa caz
    acum cand ma strecor printre elevi in autobuze, microbuze parca sunt in alta tara...

    calculatorul,telefonul oferit odata cu internetul maseor de elevi sau studenti nu pot zice ca le a oferit acestora un plus,poate doar de comoditate caci de multe ori in efectuarea temelor rezultatul il da GOOGLE, ma intreb de ce oare atat de putini iau BACUL...?

    CE E COOL ?  inainte foloseam cuvinte ca frumos, dragut,simpatic acum probabil ca acest Cool le suplineste pe toate caci tinerii spun COOL si dupa o partida de sex, noi ii ziceam amor fierbinte,la ei este sex hot.
    problema nu e in folosirea acestor importuri lingvistice ci in faptul ca ei isi folosesc la maxim inteligenta pentru a se adapta noilor cerinte de anturaj ridicand jargonul la nivel de arta.

    acum si de inujurat te injura tot intr-o limba straina dar la fel de stalcit,ca sonor sa zic ca suna bine in majoritatea cazurilor dar uitandu-ma uneori pe comentariile facute de tineri pe paginile lor observ cu ingrijorare ca tinerii cred ca un cuvant se scrie asa cum se pronunta precum in limba romana ... mai copii sa stiti ca limba romana are multe injuraturi mai frumoase ca ...shet,
        cand eram elev mai luam si eu cate o injuratura de la cate un profesor:  PASTELE MATII- nu era nici vulgara si nici nu suna amenintator ca AI CHILIU-redau aici una scrisa de pe o pagina de facebook la  fata,nu spun care ca s-ar supara...

    de altfel aud zilnic genu asta de injuraturi la tv,radio in filme sau din gura unor vedete autohtone pe care CNA ul ar trebui sa le sanctioneze dar acesta pierde timpul cu cenzura nationalismului si a rasismului care chipurile ar invada tara, sincer e un organism caruia nu i vad rostul decat daca si face datoria la toate nivelurile nu numai cele dictate de la Bruxelles sau reclamate de nu stiu ce ONG a carui finantare e mai mult decat dubioasa.

    parca si manelele mi se pareau mai haioase si mai inofensive ca englezismele lipsite de farmec, inainte foloseam cuvantul MISTO,un cuvant des intalnit in limba tiganilor,dar fratilor asta e ceva normal caci avem o minoritate de tigani in tara care traieste printre noi, NU VAD ENGLEZI PRINTRE ROMANII DIN ROMANIA...

    deci eu zic inainte ca voi elevii sa folositi cuvinte englezesti invatati domnule engleza cel putin la nivel de bine ca sa nu ne facem de ras in cazu in care va interpeleaza maine poimaine un turist englez...

    observ ca demulte ori  aveti tentatia de a spune totul in doar cateva cuvinte gen TITLU,
    e ca si cum la scoala daca vi se cere o compunere o terminati dupa ce scrieti titlul, dezvoltati ideea si totul va fi mai frumos,poate chiar si nota din catalog...
    sau poate vreti toti sa va faceti ziaristi si eu nu stiu,in general ca sa ajungi ziarist ar fi de preferat sa faci si o facultate in domeniu nu doar o scoala de 3 luni ca unele vedete de la diverse televiziuni...politice

    poate ar fi bine daca la intrarea in liceu s-ar introduce din nou examenul de admitere la limba romana si dupa caz chiar matematica.